Meer dan 60 jaar uw tweewielerspecialist! Meer dan 60 jaar uw tweewielerspecialist!
Lommen Tweewielers



077 4678217
info@lommentweewielers.nl

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00-12:00 / 13:00-18:00
Woensdag 10:00-12:00 / 13:00-18:00
Donderdag 10:00-12:00 / 13:00-18:00
Vrijdag 10:00-12:00 / 13:00-18:00
Zaterdag 10:00-12:00 / 13:00-16:00
Zondag Gesloten

 
fietsbanner
fietsbanner

Alles wat je moet weten over speed pedelecs


Wil je snel en gezond naar je werk zonder in de file te staan? Dan is een speed pedelec een uitstekende keuze! Deze snelle elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km/u, wat aanzienlijk sneller is dan een reguliere e-bike (maximaal 25 km/u). Omdat een speed pedelec onder de categorie bromfietsen valt, zijn er specifieke regels waaraan je moet voldoen. Zo is het dragen van een helm verplicht en dien je een bromfietsrijbewijs (AM) of autorijbewijs (B) te hebben. Populaire modellen bieden vaak extra technologieën zoals Bluetooth en GPS. Hier lees je alles wat je moet weten voordat je een speed pedelec aanschaft.

Regelgeving voor speed pedelecs


Om een speed pedelec te mogen rijden, moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Je beschikt over een bromfietsrijbewijs (AM) of autorijbewijs (B).
  • Je bent minimaal 16 jaar oud.
  • Een WA-verzekering is verplicht.
  • Het dragen van een goedgekeurde helm is verplicht
  • Je speed pedelec moet voorzien zijn van een gele bromfietskentekenplaat.
  • Het kentekenbewijs moet je altijd bij je dragen.
  • Afhankelijk van de locatie rijd je op het fiets-/bromfietspad of op de rijbaan.

Veelgestelde vragen over speed pedelecs


1. Moet ik een helm dragen op een speed pedelec?
Ja, een helm is verplicht. Gezien de snelheden tot 45 km/u is dit een belangrijke veiligheidsmaatregel. Je kunt kiezen tussen een goedgekeurde bromfietshelm (ECE 22.05) of een speciale speed pedelec-helm (NTA 8776:2016).

2. Is een kenteken verplicht?
Ja, een speed pedelec moet een kenteken hebben. Zonder kenteken mag je niet de weg op. De fiets wordt officieel op naam gezet, net zoals bij een brommer of auto. Wij helpen je bij dit proces en nemen de kosten van de tenaamstelling (130 euro) voor onze rekening. Houd er rekening mee dat dit minimaal zeven werkdagen in beslag neemt. Neem contact met ons op voor meer informatie over het kenteken en de levertijd.

3. Hoe regel ik een kenteken in België?
Belgische klanten moeten de fiets eerst invoeren. Dit begint met een afspraak bij een Bureau voor Douane en Accijnzen. Na deze inschrijving dien je de aanvraag bij de DIV in, samen met een kopie van de aankoopfactuur en het Certificate of Conformity. Zodra de registratie is voltooid, ontvang je een kenteken en mag je met de speed pedelec de weg op.

4. Waar mag ik rijden met een speed pedelec? 
De verkeersregels voor speed pedelecs zijn gelijk aan die voor bromfietsers:

Buiten de bebouwde kom gebruik je het fiets-/bromfietspad. Binnen de bebouwde kom rijd je op de rijbaan.

5. Wat is de maximale snelheid?
De snelheidslimieten voor een speed pedelec zijn:

  • 45 km/u op de rijbaan.
  • 40 km/u op het fiets-/bromfietspad buiten de bebouwde kom.
  • 30 km/u op het fiets-/bromfietspad binnen de bebouwde kom.

6. Moet ik trappen op een speed pedelec?
Ja, je moet trappen om snelheid te maken, net als bij een reguliere e-bike. Dankzij de krachtige ondersteuning gaat dit echter veel gemakkelijker.

7. Is een WA-verzekering verplicht?
Ja, een WA-verzekering is verplicht. Dit komt doordat een speed pedelec onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) valt. Een standaard e-bike diefstalverzekering is hiervoor niet voldoende.

8. Is een spiegel verplicht?
Ja, net als bij bromfietsen is een linkerbuitenspiegel verplicht. Dit zorgt ervoor dat je veilig het verkeer achter je kunt observeren zonder om te kijken.

Hoe moet je omgaan met je accu na winterstalling
Veel fietsers kunnen niet wachten om hun elektrische fiets weer uit de stalling te halen zodra de winterkou voorbij is. Dat is begrijpelijk, maar het is essentieel om bij het voorjaarstochtje goed op een belangrijk onderdeel van je e-bike te letten: de accu.
Lees verder
Waarom kiezen voor riemaandrijving?
Fietsen met riemaandrijving (ook bekend als belt drive) winnen steeds meer aan populariteit als alternatief voor de traditionele fietsketting. Een riemaandrijving bestaat uit een kunststof of carbon riem en biedt diverse voordelen. Hoewel de aanschafprijs vaak wat hoger ligt dan bij een ketting, is het systeem duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Overweeg je een fiets met riemaandrijving? Lees verder en ontdek of dit systeem bij jou past.
Lees verder
Tworby-testdag bij Lommen Tweewielers
Op vrijdag 4 april van 14:00 tot 17:00 uur organiseert Lommen Tweewielers aan de Peperstraat 54 in Sevenum een Tworby testdag. Tijdens deze middag staat een Tworby-expert voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn er meerdere demo-modellen beschikbaar
Lees verder